Tatarskie święto deseru czak-czak

2 października uczestniczyłam w święcie deseru, który nazywa się  „czak-czak” ( „чак-чак” ) organizowanym przez społeczność tatarską w Kokszetau. 

Czak-czak to tradycjonalny deser tatarski, kawałeczki ciasta usmażone na głębokim tłuszczu i sklejone miodem, czasem z dodatkiem bakalii. Narodowa słodka potrawa w Tatarstanie, Baszkortostanie, popularna również w Azji Środkowej, w Karaczajo-Czerkiesji, a także wśród polskich Tatarów z Podlasia.

Wydarzeniu towarzyszyły występy tatarskich wykonawców nie tylko z Kokszetau, ale również innych miast Kazachstanu. 


Podczas obrad jury, które oceniało czak-czaki zrobione przez uczestników konkursu, na scenie odbywały się konkursy oraz  gry. Ja również zostałam wylosowana do zatańczenia w rytm tatarskiej muzyki, co zrobiłam z ogromną przyjemnością :). 

Na koniec wszyscy mieli możliwość spróbowania czak-czak wykonanych przez uczestniczki konkursu. 

Przepis na jeden z rodzajów deseru czak – czak:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.